söndag 12 juli 2009

Cd-skivan Emibas

Ett suveränt hjälpmedel för att hitta en emigrant "bakvägen" är cd-skivan Emibas. Med bakvägen menar jag att man känner till uppgifter från t.ex. USA om en svensk emigrant. Man vet t.ex. namn, födelseår och immigrationsår, men vet inte var i Sverige personen föddes. Då är Emibas perfekt att söka i för att få ytterligare ledtrådar i Sverige.

Cd-skivan är framtagen av Svenska emigrantinstitutet i Växjö och Sveriges Släktforskarförbund och kom ut första gången 2005. Totalt innehåller cd-skivan nästan 1,1 miljoner emigranter huvudsakligen före 1930, men den är inte komplett ännu så det finns emigranter som saknas på den.

Uppgifterna är huvudsakligen hämtade ifrån husförslängderna vilket innebär att man får uppgifter om namn, födelseår, födelseförsamling, utvandringsdatum, hemort innan emigration, källhänvisning och koppling till övriga medlemmar i samma hushåll som emigrerade samtidigt.

Både Sveriges Släktforskarförbund och Svenska emigraninstiutet har sålt cd-skivan tidigare, men för närvarande verkar den slutsåld. Deras hemsideadresser är:

http://www.genealogi.se (Sveriges Släktforskarförbund)

http://www.utvandrarnashus.se/ (Svenska emigrantinstitutet i Växjö)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar