tisdag 28 juli 2009

Castle Garden

Tidigare berättade jag om Ellis Island som var immigrationsstation i New York från år 1892 och framåt. Före 1890 hette immigrationsstationen i New York Castle Garden.

Ursprungligen byggdes den mellan 1808-1811 och användes först av amerikanska armén som fort fram till 1821. Den hette inledningsvis Fort Clinton, därefter Castle Clinton. År 1824 öppnades den igen för allmänheten under namnet Castle Garden. Den användes då bl.a. som utställningshall, operahus, restaurang etc. Från år 1855 var Castle Garden officiellt en immigrationsstation, men även tidigare hade immigranter kommit till USA via Castle Garden.

Omkring 12 miljoner immigranter från 1820 till 1892 finns sökbara på en särskild hemsida för Castle Garden. Det är helt fritt att söka i databasen, men tyvärr finns inga bilder kopplade till databasen. Tanken är dock att kunna skanna dessa handlingar också. Om man söker på Sweden som ursprungsland får man drygt 28500 träffar i databasen. Förmodligen finns det många i databasen där ursprungsland saknas, vilket rimligtvis bör innebära att det finns flera svenskar än så. Jag är inte heller säker på att databasen är komplett eftersom jag inte hittar personer som jag vet emigrerat ifrån Sverige 1867 och som immigrerade via New York. Jag hittar dock andra personer som var med på samma resa över Atlanten.

Adressen är:

http://www.castlegarden.org/

På ancestry.se finns naturligtvis samma material sökbart också, med koppling till den inskannade bilden. De har en särskild databas som heter "New York Passenger Lists, 1820-1957" som alltså omfattar både Castle Garden och Ellis Island.

http://www.ancestry.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar