tisdag 11 augusti 2009

Land Grants i Kanada

I Kanada fanns ett begrepp som hette Land Grants, vilket påminner om Land Patents i USA. Land Grants delades dock ut till nybyggaren efter att de ökat värdet på marken via uppodling eller genom att bygga hus på marken. Nybyggaren skickade sedan in en ansökan för att få Land Grants när han tyckte att han uppfyllt de krav som inledningsvis ställdes på honom när han fick tillgång till marken eller homestead som det kallas på amerikanska. Man inspekterade då marken och beslutade sedan om de skulle godkänna ansökan eller inte.

Databasen innehåller Land Grants från de tre prärieprovinserna (Manitoba, Saskatschewan och Alberta) och även det s k järnvägsbältet i provinsen British Columbia. Databasen omfattar ungefär åren 1870 till 1930. I databasen får man namn på den som ansökte om Land Grants och även beskrivning av var marken låg. Detta system är dock inte lätt att förstå, eftersom Kanada är indelad som ett rutnät, där varje ruta har en egen nummerkombination i form av part, section, township, range och meridian. Jag kan återkommer senare omkring det. Upptäckt dock nu att man länkat varje post till en karta så det har blivit enklare att förstå var marken ligger.

Adressen till databasen är:

http://www.collectionscanada.gc.ca/databases/western-land-grants/index-e.html

4 kommentarer:

 1. I sökningen hittar jag en Hans Pader Eriksson i Saskatschewan. Jag fick det här tipset för några år sedan och skickade efter en kopia på dokumentet. Tyvärr står inga fler uppgifter (födelseår, eller födelseort/land) om personen, så jag kom inte längre än så. Dokumentet är utfärdet 18 sept. 1908.

  Vad tror du om det här tipset?

  SvaraRadera
 2. Det finns ingen karta länkat till uppgiften om Hans Pader Eriksson, men jag fick en utförlig beskrivning var marken låg, minns jag. Men tyvärr inga personuppgifter...

  SvaraRadera
 3. Det verkar inte vara kartad kopplad till alla poster i databasen. De kanske inte hunnit uppdatera ännu överallt.

  Jag undrar om man kan hitta honom i census 1911 i Kanada. Jag kan kika på det lite senare när jag återkommer ifrån Falköping.

  Hälsningar
  Magnus

  SvaraRadera
 4. Jag kollade i Census 1911 i Kanada, men kunde inte hitta någon som passade in. Men som jag förstod var inte Census 1911 helt komplett?

  I Census 1906 hittar jag en Hans Erickson (som stämmer precis i ålder) med familj, men jag vet inte jag... ;):

  Erickson Hans Head M M 32
  Erickson Louis Wife F M 30
  Erickson Helga Daughter F S 10
  Erickson Manual Son M S 6
  Erickson Alex Son M S 2
  Erickson Son M S 1

  Hälsn. Anita

  SvaraRadera