måndag 22 juni 2009

Social Security Death Index

Social Security Death Index är en databas där man kan hitta avlidna personer i USA. Databasen innehåller för närvarande uppgifter om drygt 84 miljoner personer.

År 1936 infördes i USA ett Social Security number (SSN), en motsvarighet till vårt personnummer. På svenska kan man översätta detta till socialförsäkringsnummer. Det är dock inte säkert att alla personer i USA fått ett Social Security number. Före 1986 fick man inte detta nummer förrän vanligtvis vid ungefär 14 års ålder. Med åren har dock denna ålder minskat och nu kan man direkt ansökan om SSN i samband med ansökan om födelsebevis.

Databasen innehåller döda ifrån 1960-talet och framåt till dags dato. Dock kan det finns äldre dödsuppgifter, men de är inte så vanliga. Dock är databasen en bra ingång för att hitta uppgifter som släktingar som emigrerat. Vanligtvis hittar man uppgift om namn, födelsedatum, dödsdatum, bostadsort och SSN.

Databasen finns sökbara på många olika hemsidor. Jag har hittat några ställen där man kan söka fritt utan kostnad. Jag tar gärna emot förslag på ytterligare hemsidor där den finns tillgänglig.

http://www.familysearch.org

http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/

1 kommentar:

  1. Jag har hittat ytterligare en sida med denna databas sökbar. Dock verkar den inte vara komplett längre än till ungefär 1997, så tiden därefter saknas helt i databasen.

    http://familytreemaker.genealogy.com/fto_ssdisearch.html?Welcome=999465515

    SvaraRadera